test2

Jak vybrat radiátor?

Pokud pořizujete radiátory do nově budovaného bytu, nebo vyměňujete nevyhovující staré za nové, jste postaveni před otázku, jak a podle čeho správný radiátor vybrat. Prioritou je vždy správně zvolený výkon jednotlivých těles a výkon celé soustavy, což je zrovna věc, ve které si laicky nejméně poradíme, ale můžeme vycházet z kvalifikovaných odhadů pro danou lokalitu, nebo si nechat výkon spočítat od profesionálů. Dalšími faktory jsou potom typ radiátoru a jeho estetická funkce, kde se naopak můžeme realizovat naprosto podle vlastních představ.

 

Podle čeho vybírat radiátor?

 

 výběr radiátoru

Výkon topné soustavy a radiátorů

Výkon topné soustavy se počítá jako kompenzace tepelných ztrát místnosti respektive bytu a jako takový si ho jen velice těžko spočítáme sami. Hodnoty tepelných ztrát jsou nicméně v průměru odhadnuty pro celou Českou republiku a zvlášť pro některé klimaticky odlišnější regiony, takže pokud pořizujeme radiátory do jakési „průměrné stavby“, v zásadě nemůžeme udělat velkou chybu.

Obecně se uvádí požadovaný výkon mezi 60 W a 100 W na metr čtvereční, ale různých proměnných je v této rovnici řada. Výkon těles by měl být vyšší nebo stejný, jako tepelné ztráty objektu, odpovídat ale také musí výkonu a typu kotle. Zavolat do odborné prodejny, nebo si nechat celou soustavu vyprojektovat odborníkem v tomto případě může být nejjednodušší cesta, jak se vyhnout komplikacím.

Radiátory se umisťují vždy pod okna nebo na obvodové zdi bytu. Je tomu tak proto, aby se zajistilo co nejpravidelnější rozložení teplot v místnosti, kde se předpokládá, že u oken a obvodových zdí dochází k největším ztrátám.

4 faktory volby výkonu radiátoru

  • typ místnosti – kde budete topit? V koupelně, ložnici či na chodbě? Každá místnost má jiné požadavky na teplotu a to je nutné zohlednit.
  • objem místnosti – jak velká je vytápěná místnost?Kolik metrů krychlových vzduchu budete vyhřívat?
  • typ budovy – budete vytápět byt v paneláku či dům?
  • tepelné ztrát - máte vyměněná okna, máte dům zateplený? Víte, jaké jsou tepelné ztráty místonosti?

 Přečtěte si náš článek Výpočet výkonu radiátorů plný příkladů

 

Jakou velikost radiátoru zvolit?

Velikost radiátorů závisí na topném výkonu, který potřebujete pro vyhřátí místnosti. Topný výkon lze spočítat podle vzorce: Plocha místnosti (v m2) x výška místnosti (v metrech) x topný výkon na na 1 m3 místnosti (pro ukázka použita hodnota 40 W). Tato hodnota se může lišit podle typu a izolace místnosti, počtu oken a dveří, teploty venku a dalších faktorů.

 

Příklady určení velikosti radiátoru

  • Pokoj o ploše 12 m2 a výšce 2,5 m potřebuje topný výkon 12 x 2,5 x 40 = 1200 W. Pokud je teplota průtoku 70 °C, můžete použít například radiátor o rozměrech 600 x 600 mm nebo 500 x 900 mm.
  • Koupelna o ploše 8 m2 a výšce 2,8 m potřebuje topný výkon 8 x 2,8 x 40 = 896 W. Pokud je teplota průtoku 60 °C, můžete použít například radiátor o rozměrech 500 x 800 mm nebo 400 x 1200 mm.
  • Obývací pokoj o ploše 25 m2 a výšce 3 m potřebuje topný výkon 25 x 3 x 40 = 3000 W. Pokud je teplota průtoku 80 °C, můžete použít například radiátor o rozměrech 1000 x 600 mm nebo 800 x 900 mm.

 

 

Typ radiátoru - pro ústřední topení

Dle typu ohřevu členíme radiátory pro ústřední topení a samostatné radiátory bez nutnosti připojení ke kotlu. Nyní si rozdělme radiátory pro ústřední topení na litinové, deskové a zvláštní/designové. Na takto vybraných skupinách si probereme jejich klady a zápory.

 

A) Litinové radiátory

Řadě lidí se zdají být ošklivé a houfně se jich zbavují. Je pravda, že litinové radiátory dnes tvoří už jen malý ostrůvek v moři deskových radiátorů, přesto mají ale stále svoje výhody. Zejména je totiž najdeme na sportovištích, ve veřejných institucích a veřejných prostorách, protože díky masivní ocelové konstrukci nejlépe odolávají vandalům a nevyžadují téměř žádnou údržbu. Litinové radiátory pracují s velkým objemem vody, díky tomu mají pomalejší náběh, ale delší setrvačnost při výhřevu, velmi šikovné jsou tak třeba v systému s kotlem na pevná paliva.

Jejich nevýhody jsou potom zejména estetické – pokud nevlastníte byt zařízený historickým nábytkem, kam se litinový radiátor naopak hodí, nevypadají dnes dobře. Jsou velmi těžké a jejich velká tepelná setrvačnost znemožňuje citlivou rychlou regulaci teploty v místnosti. V systému, kde se počítalo s mnoha kusy litinových radiátorů, není jednoduché je nahradit všechny radiátory deskovými, protože se tím výrazně zmenší objem vody v soustavě a může dojít k poklesu výkonu, ale i dalším komplikacím.

Více v článku Výhody a nevýhody litinových radiátorů oproti plechovým

 

B) Hliníkové radiátory

Jsou podobné litinovým. Mají však několik výhod - jsou lehké, snadněji se regulují a mají výrazně větší tepelnou vodivost.

 

C) Deskové radiátory

Dnes jsou nejrozšířenějším druhem radiátoru deskové radiátory z ocelového plechu, někdy také z tlakově lisovaných hliníkových desek. Mají velice malý objem a velkou plochu, jsou lehké a dostanou se v nekonečné variabilitě velikostí. Skládat se mohou z jedné, dvou nebo tří topných desek, mezi kterými tak mohou být i topné lamely pro další zvýšení povrchu. Varianty vybíráme podle připojení levé, pravé, nebo s nejlépe schovaným připojením zespodu. Deskové radiátory velmi dobře vyhovují systémům s nízkou teplotou vody, jako je třeba tepelné čerpadlo nebo kondenzační kotle, a spadají tak do sféry úsporných a ekologických zařízení.

Mezi jejich nevýhody lze počítat jejich malou odolnost proti poškození a určitou limitující oblastí jejich použití jsou také vlhké prostory například bazénu, skleníku nebo laboratoří. Zde se však s výhodou dají použít deskové radiátory z pozinkovaného plechu.

 

Jak deskové radiátory dále dělíme - dle čeho vybírat?

  • dle způsobu napojení - zespodu či z boku
  • z jaké strany bude radiátor napojen - napravo či nalevo?
  • radiátory pro rekonstrukci - pro výměnu starého žebrového radiátoru
  • s možností uzavření průtoku
  • s ochranou proti opaření - se zdvojenou konstrukcí, aby se děti o radiátor neopařili.
  • dle povrchové úpravy
  • podle ochrany proti vlhkosti - s pozinkem

 

Typ radiátoru - bez připojení ke kotlu

Kromě připojení k ústřednímu topení můžeme radiátory dále členit na samostatné jednotky:

A) Olejové radiátory na elektřinu - elektrická spirála zahřívá olej, který ohřívá místnost. Výhodou je možnost přenášení v mistnosti a nízká cena

B) Koupelnové radiátory - více v našem článku Jak vybrat koupelnový radiátor

C) Přímotopy - více v našem článku Jak vybrat přímotop?

 Přečtěte si naše dálší průvodce výběrem koupelnového nebo podlahového radiátoru.

 

Typ provedení radiátoru - výška vs šířka

1. Radiátor na výšku

Radiátor na výšku se vyznačuje tím, že je jeho výška větší než jeho šířka. Vertikální radiátory se často používají například v koupelnách.

radiátor na výšku

2. Radiátor na šířku

Radiátor na šířku se vyznačuje tím, že je jeho šířka větší než jeho výška. Skvěle se hodí do obytných prostor - ložnice, obýváku. Má velmi dobré topné vlastnosti.

radiátor na šířku

Způsob provozu

1. Kombinovaný radiátor

Kombinovaný radiátor je určen jak pro teplovodní, tak pro elektrické vytápění. Jeho velkou výhodou je, že může fungovat nezávisle na otopné soustavě (tedy například i v létě). Kombinovaný radiátor je vhodný například do koupelny (znáte je často jako topné koupelnové žebříky), protože rychle vyhřeje prostor.

2. Teplovodní radiátor

Teplovodní radiátory se připojují přímo k otopné soustavě systému vytápění v domě. Kromě koupelnových teplovodní radiátory nabízíme i ve verzi deskové a článkové.

3. Elektrický radiátor

Elektrický radiátor se připojuje do elektrické sítě a funguje pouze na elektřinu. Používá se především v místnostech, které potřebujete rychle vyhřát a kde potřebujete zatopit jen na krátkou chvíli. Oceníte jej například v koupelnách nebo tam, kde nemáte k dispozici klasické topení.



Typy připojení radiátorů

Spodní středové - Spodní středové připojení mají rádi instalatéři, protože příprava tohoto připojení je jednoduchá. Toto připojení se používá u koupelnových radiátorů. 

spodní středový radiátor

Spodní pravé - Spodní pravé připojení se rovněž často používá u koupelnových radiátorů a také v deskových. Na tento typ připojení bývají často připraveny nové rozvody.

spodní pravý radiátor

Spodní levé - Spodní levé připojení se rovněž často používá u deskových a koupelnových radiátorů.

spodní levý radiátor

Boční (levé, pravé) - Boční připojení se hodí spíše pro nízké a dlouhé radiátory. Používá se u deskových a článkových radiátorů. Využijete ho tehdy, pokud radiátor napojujete na starší rozvody.

boční radiátor

Boční diagonální - Úhlopříčné připojení zajišťuje optimální průtok otopným tělesem. Radiátor pak dobře předává teplo do místnosti.

boční radiátor

Boční zdola-dolů - Radiátory umožňují také připojení boční oboustranné zdola-dolů. Esteticky se jedná o vhodné řešení, avšak tepelný výkon radiátoru ale pak není tak velký. (Největší je při křížovém zapojení shora-dolů.)

boční zdola radiátor

Spodní krajní – Připojit radiátor k otopné soustavě lze také pouze v jeho dolní části, a to konkrétně na jeho krajích. Vstup i výstup vody je tak v dolní části radiátoru.

spodní krajní radiátor

Vrchní krajní – Připojení radiátoru k otopné soustavě na vrchní části radiátoru, nazýváme vrchní krajní připojení. Vstup i výstup vody je tak v horní části radiátoru.

Středové - umístěné na středu

 

 vrchní krajní radiátor

 

Design radiátoru

Kromě technických aspektů, dále vybírejte radiátor dle vzhledu. Mezi důležité parametry se řadí:

Do designových radiátorů se řadí různé umělecké variace v prostoru bytu, exkluzivní topidla kombinovaná se zrcadlem, nebo tvořící zástěnu mezi prostory v pokoji – většinou nejsou umístěna tak, aby zajistila potřebnou cirkulaci vzduchu v místnosti, větrání kondenzující vlhkosti v oblasti oken, a málokdy mají i potřebný výkon. Jejich smysl je spíš v přitápění a estetické funkci, pro kterou jsou na druhé straně naprosto v pořádku.

Do této kategorie spadají i různé otopné lavice, věšáky a další zdroje tepla, které opět přispívají k tepelnému komfortu v místnosti, ale standardní topidla nahradí jen z části.

 

Jakou značku radiátoru vybrat?

Volba značky radiátoru je klíčová pro bezproblémový provoz. Na trhu je mnoho značek, které nabízejí různé typy a modely radiátorů, každá s vlastními výhodami a nevýhodami. Za nás doporučujeme osvědčené značky

 

 

Další rady k instalaci radiátorů v bytě

Otopné radiátory ohřívají především procházející vzduch, jejich sálavý výkon je v tomto případě doplňkový. Z tohoto důvodu je potřeba zajistit nerušený přívod chladného vzduchu po podlaze a stejně tak nebránit teplému vzduchu, který odchází ke stropu, aby pokračoval dále do místnosti. Vyvarujeme se tedy zastavení radiátoru nábytkem (tak dojde jednak k blokování přívodu chladného vzduchu, ale i k vytvoření překážky pro sálavý výkon). Nešvarem v umístění radiátorů, který ovšem z estetického hlediska málokdy odbouráme, je zakrytí radiátoru závěsem nebo záclonou. Nejen že tak vzniká kapsa teplého vzduchu mezi oknem a závěsem, kde nemá žádný praktický význam, ale navíc se teplý vzduch deroucí se záclonou nebo závěsem do bytu, postará o zvýšenou prašnost.

 

Nejprodávanější radiátory u nás v eshopu

Vybíráme pro vás nejoblíbenější radiárů

-35 %
KORADO Radiátor RADIK VKL 22-0500/1200
Kód:0127611

KORADO Radiátor RADIK VKL 22-0500/1200

5 202 KčKatalogová cena 8 003 Kč
Více než týden

Deskové otopné těleso s levým spodním připojením Model RADIK VKL je deskové otopné těleso v provede...

-46 %
KORADO radiátor RADIK VK 22 5060
Kód:0054072

KORADO radiátor RADIK VK 22 5060

3 190 KčKatalogová cena 5 854 Kč
Skladem u dodavatele

Deskové otopné těleso s pravým spodním připojením Model RADIK VK je deskové otopné těleso v provede...

-35 %
KORADO radiátor RADIK VK 20 6200
Kód:0061042

KORADO radiátor RADIK VK 20 6200

5 741 KčKatalogová cena 8 832 Kč
Skladem u dodavatele

Deskové otopné těleso s pravým spodním připojením Model RADIK VK je deskové otopné těleso v provede...

-35 %
KORADO radiátor RADIK VK 21 5160
Kód:0058463

KORADO radiátor RADIK VK 21 5160

5 049 KčKatalogová cena 7 768 Kč
Skladem 1 ks

Deskové otopné těleso s pravým spodním připojením Model RADIK VK je deskové otopné těleso v provede...

-35 %
KORADO radiátor RADIK KLASIK 10 6180
Kód:0048576

KORADO radiátor RADIK KLASIK 10 6180

2 425 KčKatalogová cena 3 730 Kč
Skladem u dodavatele

Deskové otopné těleso s bočním připojením Model RADIK KLASIK je deskové otopné těleso v provedení K...

-40 %
KORADO Radiátor RADIK V-POWER 22 5050 (22050050-SYP0010)
Kód:0379716

KORADO Radiátor RADIK V-POWER 22 5050 (22050050-SYP0010)

7 556 KčKatalogová cena 12 593 Kč
Zboží se vyrábí na zakázku

Tento produkt se vyrábí na zakázku. Proto je vyžadována platba předem a nelze odstoupit od kupní...

-35 %
KORADO radiátor RADIK KLASIK 11 9040
Kód:0047746

KORADO radiátor RADIK KLASIK 11 9040

2 198 KčKatalogová cena 3 382 Kč
Skladem u dodavatele

Deskové otopné těleso s bočním připojením Model RADIK KLASIK je deskové otopné těleso v provedení K...

-35 %
KORADO radiátor RADIK VKU 33 3140
Kód:0033929

KORADO radiátor RADIK VKU 33 3140

6 034 KčKatalogová cena 9 283 Kč
Více než týden

RADIK VKU Model RADIK VKU je deskové otopné těleso v provedení VENTIL KOMPAKT, které umožňuje pravé...

-35 %
KORADO radiátor RADIK VK 33 3090
Kód:0057833

KORADO radiátor RADIK VK 33 3090

4 868 KčKatalogová cena 7 489 Kč
Skladem u dodavatele

Deskové otopné těleso s pravým spodním připojením Model RADIK VK je deskové otopné těleso v provede...

-35 %
KORADO radiátor RADIK VKU 33 3300
Kód:0033823

KORADO radiátor RADIK VKU 33 3300

9 762 KčKatalogová cena 15 019 Kč
Více než týden

RADIK VKU Model RADIK VKU je deskové otopné těleso v provedení VENTIL KOMPAKT, které umožňuje pravé...

 

Otázky a odpovědi

Kde recyklovat starý radiátor?

Pokud potřebujete recyklovat starý radiátor, existuje několik možností, jak to provést. Radiátory z oceli, litiny, hliníku můžete odprodat v kovošrotu nebo můžete navštívit  sběrné středisko ve vašem městě.

 

Jak má být teplá voda v radiátorech?

Ideální teplota vody v radiátorech se pohybuje mezi  65-90 °C, u podlahového topení si vystačíte s 45° C.



Z jakého kovu je radiátor?

Radiátor bývá vyroben z několika různých typů kovů, nejčastěji z oceli, litiny, hliníku nebo mědi. Koupelnové radiátory mohou být vyrobeny i z luxusní nerezy.

 

Jak zvýšit účinnost radiátoru?

Pro zvýšení účinnosti radiátoru doporučujeme provést:

  • odvzdušnění
  • pomoci může reflexní fólie za radiátorem, která odráží teplo zpět do místnosti
  • radiátor nezakrývejte ani jej neschovávejte za nábytek
  • radiátor pravidelně čistěte od prachu a nečistot.
  • při topení odhrňte závěsy, které omezují proudění tepla do místosti
  • zateplete stěny a okna, aby se minimalizovaly tepelné ztráty

 

Jak spočítat potřebný výkon radiátoru?

Více v našem článku Jak odvzdušnit topení? Víme, jak na to

  

Jak vysoko má být radiátor?

Radiátor by měl být instalován přibližně 10 až 15 cm nad podlahou. Pro optimální proudění vzduchu a efektivní vytápění prostoru jej nezakrývejte ani neinstalujte do nábytku

 

Proč topí jen polovina radiátoru?

Pokud topí jen polovina radiátoru, může to být způsobeno vzduchem, který blokuje průtok teplé vody, doporučujeme tedy provést odvzdušnění. Dalším problémem mohou být usazeniny uvnitř radiátoru, zde doporučujeme radiátor vyčistit.

 

Co dát za radiátor?

Za radiátor můžete dát izolační folii. Moderní radiátory můžete nechat i bez ní, vystačíte si s klasickou výmalbou.

Jak vybrat radiátor?
Článek
Litujeme, ale prodej již skončil.
Na vašem soukromí nám záleží

Společnost Horák - CZ, s.r.o. využívá cookies pro bezpečné a spolehlivé poskytování svých internetových stránek, ověření výkonnosti a Vašich zkušeností jako uživatele a pro další zlepšování zásadního obsahu a personalizované reklamy jak na našich internetových stránkách, tak také na stránkách třetích poskytovatelů. Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním cookies a jiných technologií ke zpracování Vašich osobních údajů, včetně jejich předávání našim marketingovým partnerům (třetí osoby). Naši partneři využívají cookies a jiné technologie rovněž k personalizaci, měření a analýze reklamy. Pokud neudělíte svůj souhlas, omezíme se pouze na zásadní cookies a technologie. Přečtěte si více v našich Zásadách používání souborů cookies.

Přijmout všePouze nezbytné