test2

Jak vybrat přímotop?

Zima je období, kdy teploty klesají často pod bod mrazu a v domácnosti oceníme hřejivé teplo. Ne vždy ho máme v celém domě, protože některé místnosti jsou chladnější a centrální vytápění nestačí. Obdobný případ platí i pro rekreační objekty, kde nemáme vytápění a potřebujeme rychle vytopit objekt po příjezdu na chalupu. Právě tehdy bychom měli začít přemýšlet o přimotopech, u nichž existuje řada rad, které nám pomohou vybrat ten pravý. Jak tedy vybrat přímotop?

 

 Výběr přímotopu v bodech:

 

 

Typy přímotopů

V dnešním světě je nabízeno velké množství elektrických přímotopů, pro přehled si uveďme ty nejčastější i s možností jejich využití:

  • Elektrický radiátor - vhodný do všech typů místností, nutný přívod elektřiny
  • Konvektor - doplněk k vytápění k hlavnímu topení
  • Topné panely - lokální využití, dle typu panelu i v místnostech
  • Infrazářiče - pouze lokální využití, zejména v koupelnách
  • Krby - spíše doplněk, u výkonnějších modelů i celé místnosti
  • Elektrické přípotopy- vhodné pro všechny místnosti, včetně rekreační objektů, nevyžaduje přívod plynu, nízká pořizovací cena
  • Plynová topidla a karmy - pro všechny typy místností, tichý chod, rychláý ohřev, vyšší pořizovací cena

https://www.akoupelnyatopeni.cz/images/fotogalerie/121540_798290_v.jpg

V následujících ostavcích si jednotlivé typy lépe představíme:

Radiátor

Elektrické nebo olejové radiátory mohou vypadat podobně jako ty klasické panelákové (jsou žebrované), nebo mohou mít moderní deskovou konstrukci. Tyto radiátory jsou k dostání v nejrůznějších velikostech a jsou přenosné. Obvykle jsou opatřeny kolečky nebo úchyty pro snadnější manipulaci.

  1. Elektrické radiátory mohou být žebrované nebo mít desku. Pokud jsou žebrované, obvykle trvá delší dobu, než se rozehřejí, avšak i dlouho po vypnutí z nich stále sálá teplo. Deskové radiátory působí modernějším dojmem a snadno se udržují. Zahřívají se rychleji než žebrované elektrické radiátory.
  2. Olejové radiátory obsahují olej, který se zahřívá elektrickým proudem. Poté radiátor sálá teplo. Tmezi jeho hlavní výhody patří tichý chod a to, že hřeje i dlouho po vypnutí proudu.

 

Nevíte si rady? Mrkněte na naše články Jak vybrat radiátor? a Jak vybrat koupelnový radiátor - plné tipů a rad.

 

Konvektor

Konvektor je vlastně elektrický přímotop. Nasává studený vzduch z místnosti, ohřívá ho a ohřátý vzduch pak vypouští do místnosti. Hodí se pro vytápění menších místností nebo jako doplňkový zdroj tepla k hlavnímu vytápění. Konvektor vyhřeje místnost poměrně rychle, ale pokud ho odpojíte od zdroje elektrické energie, hřát už dál nebude. Může být umístěn na zeď, nebo ho lze postavit na podlahu.

 

 

Teplovzdušná topidla

Mezi dva hlavní druhy teplovzdušných topidel patří teplomety a teplovzdušné ventilátory.

  1. Teplomety bývají většinou využívány v dílnách a garážích. Vytopí prostor poměrně rychle, ale jejich pořizovací cena bývá vyšší. Při provozu také spotřebovávají kyslík a nehodí se tak pro dlouhodobé vytápění. Mohou být plynové nebo elektrické. Ty plynové potřebují ke svému provozu propanovou bombu a je nutné je používat v otevřených prostorech. Elektrické teplomety je nutné připojit do elektrické sítě. Případně je lze používat s externím zdrojem.
  2. Teplovzdušné ventilátory najdou své uplatnění například na chalupách a chatách. Hodí se k vytápění koupelen, stačí je zapojit do zásuvky a hřejí. Teplo se do místnosti dostává pomocí ventilátoru. Výhodou teplovzdušného ventilátoru je, že nevíří prach, když je zapnutý. Je tedy vhodný i pro alergiky.

 

Topné panely

Topné panely (infrapanely, sálavé panely) vydávají infračervené záření. To se na teplo přemění až ve chvíli, kdy přijde do kontaktu s nějakým povrchem (nábytek, člověk). Infrapanely jsou vhodné spíše jako doplňkový způsob vytápění. Spotřebují totiž hodně elektřiny. Na druhou stranu však dokáží zahřát místnost během chvíle. Využijete je tam, kde potřebujete zatopit jen na chvíli nebo v místnostech, kde topíte málokdy. Topné panely lze umístit na zeď, na strop nebo na podlahu.

 

Infrazářiče

Infrazářiče (neboli infračervené zářiče) fungují na principu infračerveného záření. Mají topnou trubici, která po zahřátí vyzařuje infračervené paprsky. Ty pak nezahřívají vzduch, ale předměty, stěny a lidská těla. Infrazářiče jsou úsporné, teplo z nich je podobné jako teplo ze slunečních paprsků. Nevíří vzduch a prach. Ihned poté, co je zapnete, ucítíte teplo.

 Čtěte náš průvodce - Jak vybrat infrazářič do koupelny?

 

Plynová topidla

Plynová topidla vyžadují, aby byl v domě zaveden plyn (v garáži pak můžete použít i propan-butanovou lahev). Řešit musíte také odvod spalin, a to například pomocí otvoru ve zdi. Jinak jsou ale tato topidla vhodná i pro vytápění větších místností. Místnosti relativně rychle vytopí, nevíří prach a mají tichý chod. Mrkněte také na náš článek Vafky – vše, co jste potřebovali vědět

 

Krby

Krby vás nejen zahřejí, ale jsou také skvělým doplňkem každého interiéru. Fungovat mohou na elektřinu (tady však nepočítejte se skutečným ohněm) nebo na biolíh (spalují biolíh a produkují především vodní páru). Nebezpečných spalin se tedy rozhodně bát nemusíte. Problémem může být však jejich nižší výkon (krby jsou vhodné spíše jako doplňkové topení) a to, že s nimi většinou vytopíte jen jednu místnost. Jejich pořizovací cena nebývá vysoká a snadná je rovněž jejich údržba.

Přečtěte si naše tipy a rady

  1. jak vybrat krbová kamna
  2. jak správně vybrat krbovou vložku.
  3.  průvodce výběrem kachlových kamen.

Vybíráte-li nový přímotop, položte si nejprve několik základních otázek: K jakému účelu má topidlo sloužit? Chcete vytápět celou místnost nebo se jen na chvíli zahřát například u pracovního stolu? Jaký zdroj energie byste nejraději používali? (Jaký zdroj energie lze v daném místě použít?)

 

Umístění přímotopu

Zcela zásadní pro výběr přímotopu je prostor, kde jej budeme využívat. Ne každý přímotop je vhodný do prašného prostřední nebo naopak do koupelny. Vedle tohoto je třeba zvážit, zda budeme přímotop využívat jako doplněk současného topného systému nebo jako jedinečný zdroj tepla v místnosti. Když si odpovíme na tyto otázky, tak můžeme přejít k samotnému výběru.

Tip: určení přímotopu se dozvíte v detailu popisu každého produktu.

 

 

Výkon a velikost místnosti

Po výběru místnosti se je třeba zaměřit na samotný výkon přímotopu, který se obvykle pohybuje v rozmezí od 500 do 3000 W u elektrického systému. Logicky platí, že výkon je přímo úměrný velikosti místnosti, kterou chceme vytápět. Kalkulovat lze se zjednodušenou poučkou, která říká, že pro vytopení 1 m2 podlahové ploch budeme potřebovat asi 80 W. Vynásobíte-li tedy podlahovou plochu, získáte odhad výkonu přímotopu. Doporučujeme počítat s rezervou, jelikož záleží samozřejmě i na stavu objektu a zateplení.

 

 

Bezpečnost hraje prim

Při výběru se zaměřte i na bezpečnost přímotopu. Základem by měl být termostat, který umožní regulaci teploty. V rekreačních objektech se hodí ochrana proti mrazu, která zaručí, že vám vaše chata v zimě nezamrzne a místnosti se budou průběžně při poklesu teploty temperovat. Vhodná je integrace pojistky proti přehřátí, která dokáže přístroj vypnout při překročení určité teploty. Pokud si připlatíte, můžete mít i třeba časovač, který umožní nastavení vytápění v určitý den i hodinu či dálkové ovládání pro nastavování teploty přes ovládač či dokonce mobilní telefon.

https://www.akoupelnyatopeni.cz/images/sklady/stiebel-cns-300.jpg

 

Cena přímotopu

Nejširší výběr je určitě u elektrických přímotopů, kde se cenové rozpětí pohybuje od těch nejlevnějších, které se dají koupit i za několik stovek, až po ty nejdražší, jejichž cena stoupá k desítkám tisíc korun. Vždy tedy záleží na tom, kolik chceme do přímotopu investovat.

Do ceny pořízení doporučujeme také započítat i náklady na samotné vytápění. Pamatujte, že dražší přístroje bývají obvykle úspornější a investice do pořízení se vám tak může velice rychle vrátit.

 

 

Další užitečné výhody k zamyšlení

Výhodou elektrických přímotopů může být bezprašnost, kterou garantují téměř všichni výrobci. Ty jsou následně vhodné pro alergiky. Navíc většina z nich splňuje i další požadavky jako rychlé ohřátí místnosti na požadovanou teplotu atp. Věcná může být i rada, že nejefektivnějšími přímotopy v poměru cena a výkon jsou ty, které plníme olejem, který teplo zadržuje velmi dlouho. Právě energetická účinnost je při nákupu těchto zařízení nejzásadnější.

Vybrat ten správný přímotop není snadné, přesto základní rady již máte, proto se nemusíte obávat a můžete jít nakoupit teplo do svých domovů.

 

Nejprodávanější přímotopy u nás v eshopu

Vybíráme pro vás nejoblíbenější přímotopy

-30 %
ISAN Exact sálavý konvektor K33W-140/1800 (K33W01401800ADF1L01)
Kód:0037133

ISAN Exact sálavý konvektor K33W-140/1800 (K33W01401800ADF1L01)

13 084 KčKatalogová cena 18 691 Kč
Zboží se vyrábí na zakázku

Konvektory jsou určeny k vytápění obytných místností, chodeb, bezprašných provozů, veřejných prostor...

-30 %
ISAN Exact sálavý konvektor K33W-210/1300 (K33W02101300ADF1L01)
Kód:0037156

ISAN Exact sálavý konvektor K33W-210/1300 (K33W02101300ADF1L01)

12 951 KčKatalogová cena 18 501 Kč
Zboží se vyrábí na zakázku

Konvektory jsou určeny k vytápění obytných místností, chodeb, bezprašných provozů, veřejných prostor...

-30 %
ISAN Exact sálavý konvektor K32-280/1600 (K32-02801600ADF1L01)
Kód:0037196

ISAN Exact sálavý konvektor K32-280/1600 (K32-02801600ADF1L01)

12 831 KčKatalogová cena 18 330 Kč
Zboží se vyrábí na zakázku

Konvektory jsou určeny k vytápění obytných místností, chodeb, bezprašných provozů, veřejných prostor...

-30 %
ISAN Exact sálavý konvektor K22W-210/2000 (K22W02102000ADF1L01)
Kód:0037204

ISAN Exact sálavý konvektor K22W-210/2000 (K22W02102000ADF1L01)

13 969 KčKatalogová cena 19 955 Kč
Zboží se vyrábí na zakázku

Konvektory jsou určeny k vytápění obytných místností, chodeb, bezprašných provozů, veřejných prostor...

-30 %
ISAN Exact sálavý konvektor K21-280/2600 (K21-02802600ADF1L01)
Kód:0037236

ISAN Exact sálavý konvektor K21-280/2600 (K21-02802600ADF1L01)

13 892 KčKatalogová cena 19 845 Kč
Zboží se vyrábí na zakázku

Konvektory jsou určeny k vytápění obytných místností, chodeb, bezprašných provozů, veřejných prostor...

-30 %
ISAN Exact sálavý konvektor K33W-280/1000 (K33W02801000ADF1L01)
Kód:0037336

ISAN Exact sálavý konvektor K33W-280/1000 (K33W02801000ADF1L01)

13 146 KčKatalogová cena 18 780 Kč
Zboží se vyrábí na zakázku

Konvektory jsou určeny k vytápění obytných místností, chodeb, bezprašných provozů, veřejných prostor...

-30 %
ISAN Exact sálavý konvektor K33W-70/2800 (K33W00702800ADF1L01)
Kód:0037364

ISAN Exact sálavý konvektor K33W-70/2800 (K33W00702800ADF1L01)

14 498 KčKatalogová cena 20 712 Kč
Zboží se vyrábí na zakázku

Konvektory jsou určeny k vytápění obytných místností, chodeb, bezprašných provozů, veřejných prostor...

-30 %
ISAN Exact sálavý konvektor K32-140/2800 (K32-01402800ADF1L01)
Kód:0037369

ISAN Exact sálavý konvektor K32-140/2800 (K32-01402800ADF1L01)

13 944 KčKatalogová cena 19 920 Kč
Zboží se vyrábí na zakázku

Konvektory jsou určeny k vytápění obytných místností, chodeb, bezprašných provozů, veřejných prostor...

-30 %
ISAN Exact sálavý konvektor K22W-140/2600 (K22W01402600ADF1L01)
Kód:0037387

ISAN Exact sálavý konvektor K22W-140/2600 (K22W01402600ADF1L01)

13 878 KčKatalogová cena 19 826 Kč
Zboží se vyrábí na zakázku

Konvektory jsou určeny k vytápění obytných místností, chodeb, bezprašných provozů, veřejných prostor...

-30 %
ISAN Exact sálavý konvektor K33W-140/1900 (K33W01401900ADF1L01)
Kód:0037439

ISAN Exact sálavý konvektor K33W-140/1900 (K33W01401900ADF1L01)

13 550 KčKatalogová cena 19 358 Kč
Zboží se vyrábí na zakázku

Konvektory jsou určeny k vytápění obytných místností, chodeb, bezprašných provozů, veřejných prostor...

Jak vybrat přímotop?
Článek
Na vašem soukromí nám záleží

Společnost Horák - CZ, s.r.o. využívá cookies pro bezpečné a spolehlivé poskytování svých internetových stránek, ověření výkonnosti a Vašich zkušeností jako uživatele a pro další zlepšování zásadního obsahu a personalizované reklamy jak na našich internetových stránkách, tak také na stránkách třetích poskytovatelů. Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním cookies a jiných technologií ke zpracování Vašich osobních údajů, včetně jejich předávání našim marketingovým partnerům (třetí osoby). Naši partneři využívají cookies a jiné technologie rovněž k personalizaci, měření a analýze reklamy. Pokud neudělíte svůj souhlas, omezíme se pouze na zásadní cookies a technologie. Přečtěte si více v našich Zásadách používání souborů cookies.

Přijmout všePouze nezbytné